Young Financials met (of vs.?) Robots

Voetballen is moeilijker dan schaken. Robotisering kan je werk makkelijker maken. Creativiteit is niet te automatiseren. En de klant is alleen bereid om te betalen voor jouw echte toegevoegde waarde. YFINN evenement "Robotisering in de financieel zakelijke dienstverlening" wierp vele bytes aan gespreksstof op.

Arnoud Visser, Directeur opleiding Kunstmatige Intelligentie aan de UvA en robotvoetbalfan, trapte samen met Nao af. Robots danken hun naam aan een Tsjechisch toneelstuk uit de jaren '20 van de vorige eeuw en voeren oorspronkelijk dagelijkse, routinematige werkzaamheden uit. De uitdaging van het vakgebied kunstmatige intelligentie is om robots ook meer creatieve, onverwachte handelingen te kunnen laten uitvoeren. Zoals voetbal. In 2050 moet een team van robotspelers het WK kunnen winnen. De definitie van robot is met de jaren overigens minder scherp geworden. Ook computersystemen zijn robots, als je ze maar een mooie naam geeft zoals Watson, Ross of Deep Blue.

Peter Siks (Beleggingstrainer Binckbank) en Mart van de Kerkhof (Know how & Technology officer Allen&Overy) betoogden dat een aanzienlijk deel van de werkzaamheden dat nu door professionele beleggers en advocaten wordt uitgevoerd ook, en waarschijnlijk beter, door robots kan worden gedaan. Beide sprekers zagen daar vooral de positieve kanten van in: minder fouten, betere data en tijd om je te richten op waar je echt goed in bent. Toch zijn er ook nog veel vragen. Als robots steeds slimmer worden dan wordt je uiteindelijk toch overbodig? Hoe bepaal je welke beslissing van de robot de juiste is, bijv. in het verkeer? Gelukkig overschat de mensheid altijd wat er de komende twee jaar verandert. En onderschatten we de veranderingen die in tien jaar plaatsvinden*. Er is dus nog tijd om mee te denken. En actie te ondernemen.

*Bill Gates