YFINN FinTech 4 perspectieven- 29 juni 2016

FinTech is hot! Er gaat geen dag voorbij of de miljarden investeringen, bank attackers of business modellen komen je via de digitale media tegemoet. Hoog tijd om te bespreken welke ontwikkelingen er zijn. En om zelf te beoordelen hoe briljant Techies kunnen worden.

YFINN FinTech.jpg

Op 29 juni organiseert YFINN in samenwerking met Baker&McKenzie en Holland FinTech een evenement waarin de belofte van radicale verandering vanuit verschillende perspectieven wordt beoordeeld. Een investeerder, de gevestigde orde, een concurrent, een advocaat en het publiek beoordelen start-ups in de financieel zakelijke dienstverlening. Hoe zie jij de toekomst? Meld je nu aan voor YFINN FinTech!

Disruptive Innovation - Nederland als proeftuin

We zijn bijna allemaal Netflix-kijkers, Uber-gebruikers en Tesla-dromers. Waardoor verandert onze wereld echt? Drie van de grootste vernieuwers van deze tijd zijn gevestigd in Nederland. Netflix, Uber en Tesla veranderen Europa vanuit Amsterdam. Toeval? YFINN en Houthoff Buruma zochten het uit tijdens het evenement "Disruptive innovation - Nederland als proeftuin?". 

Ruim 133 Young Financials waren geinteresseerd in de mening van Uber, Tesla en Netflix over innovatie. De samenvatting: Nederland heeft een aantrekkelijk vestigingsklimaat, hoogopgeleid talent en een digi savvy bevolking. De wet- en regelgeving is niet zo conservatief als in veel andere Europese landen maar op het gebied van stekkers, Europese kwaliteitsfilms en efficient autogebruik kunnen nog grote stappen worden gemaakt. Het geheim achter succes? Groot dromen en dan vooral gewoon doen.  Als genoeg mensen elektrisch naar Zuid-Frankrijk willen rijden, of 3 seizoenen achter elkaar willen kijken zonder reclame, dan keert de innovatie de politiek. En wordt disruptie de nieuwe standaard.

The new ABC of Payments

The payments industry has evolved and changed in many ways over the last years. Innovations have transformed the way that payments and commerce happen around the world. What’s new and what’s next? Join us in discovering the new ABC of payments.

The new ABC of payments will be presented on December 10 at Equens HQ in Utrecht. Guest speakers include Andy Makkinje (Equens) on Open API Tech; Pepijn Pinkse (University Twente) on Quantum cryptography; and Gys Hough (Innopay) on Blockchain. Program starts at 17.30 and will be concluded with X-Mas drinks. Do you want to learn how to spell payments? Drop me an email at koen@yfinn.com.

 

Speak like Obama

Hoe weet Obama miljoenen mensen over de hele wereld te inspireren? YFINN ging in de leer bij Lars Duursma, voormalig wereldkampioen debatteren, en ontdekte de geheimen van Barack Obama.  

Speak like Obama vond plaats in het schitterende nieuwe pand van a.s.r. te Utrecht. Gastspreker Lars Duursma heeft in 2008 en 2012 campagne gevoerd voor Obama en nam ons mee in de tips en trucs van campagne voeren. Framing, claptraps en het gebruik van human wallpapers: geen mogelijkheid wordt onbenut gelaten om de kiezer te beinvloeden. Natuurlijk zijn alle praktische tips ook in het dagelijks leven bruikbaar. In gesprek met je collega, in gesprek met je vriendin en (claptrap) in gesprek met je baas (framing). Zorg ervoor dat zij het gevoel hebben dat jij het met ze eens bent.

 

Young Financials met (of vs.?) Robots

Voetballen is moeilijker dan schaken. Robotisering kan je werk makkelijker maken. Creativiteit is niet te automatiseren. En de klant is alleen bereid om te betalen voor jouw echte toegevoegde waarde. YFINN evenement "Robotisering in de financieel zakelijke dienstverlening" wierp vele bytes aan gespreksstof op.

Arnoud Visser, Directeur opleiding Kunstmatige Intelligentie aan de UvA en robotvoetbalfan, trapte samen met Nao af. Robots danken hun naam aan een Tsjechisch toneelstuk uit de jaren '20 van de vorige eeuw en voeren oorspronkelijk dagelijkse, routinematige werkzaamheden uit. De uitdaging van het vakgebied kunstmatige intelligentie is om robots ook meer creatieve, onverwachte handelingen te kunnen laten uitvoeren. Zoals voetbal. In 2050 moet een team van robotspelers het WK kunnen winnen. De definitie van robot is met de jaren overigens minder scherp geworden. Ook computersystemen zijn robots, als je ze maar een mooie naam geeft zoals Watson, Ross of Deep Blue.

Peter Siks (Beleggingstrainer Binckbank) en Mart van de Kerkhof (Know how & Technology officer Allen&Overy) betoogden dat een aanzienlijk deel van de werkzaamheden dat nu door professionele beleggers en advocaten wordt uitgevoerd ook, en waarschijnlijk beter, door robots kan worden gedaan. Beide sprekers zagen daar vooral de positieve kanten van in: minder fouten, betere data en tijd om je te richten op waar je echt goed in bent. Toch zijn er ook nog veel vragen. Als robots steeds slimmer worden dan wordt je uiteindelijk toch overbodig? Hoe bepaal je welke beslissing van de robot de juiste is, bijv. in het verkeer? Gelukkig overschat de mensheid altijd wat er de komende twee jaar verandert. En onderschatten we de veranderingen die in tien jaar plaatsvinden*. Er is dus nog tijd om mee te denken. En actie te ondernemen.

*Bill Gates

Robotisering in de financieel zakelijke dienstverlening

Wat is een robot? Wat kunnen robots? En wat is de mogelijke impact daarvan op onze financieel zakelijke dienstverlening? Met sprekers uit de wetenschap en de sector gaan we in op deze vragen. En natuurlijk is er ook een robot aanwezig.

Het YFINN evenement "Robotisering in de financieel zakelijke dienstverlening" vindt plaats op dinsdag 20 oktober 2015 bij Binck Academy in Amsterdam. De discussie wordt geopend door dr. Arnoud Visser, Directeur opleiding Kunstmatige Intelligentie aan de Universiteit van Amsterdam en Voorzitter van Dutch RoboCup, het WK voetbal voor Robots. Vervolgens zullen o.a. Peter Siks (Beleggingstrainer Binck) en Frank Thuis (COO Allen&Overy) hun visie delen. Wil je ook weten of een robot jou kan verslaan? Meld je aan bij jouw YFINN Ambassadeur of via koen@yfinn.nl

YFINN Sociaal evenement

YFINN is 1! En dat vierden we op 26 mei met een bijzonder sociaal evenement: schrijver, ondernemer en reiziger Victor Broers vertaalde het sociale gedachtegoed van Piketty naar de nederlandse situatie En stelde aan Young financials de vraag of ongelijkheid een probleem is. en aan welke oplossingen je kan denken.  

Het YFINN Sociaal evenement werd nog leuker door de locatie van De Nieuwe Poort, de cocktails van Shake and Serve, de sloep van Sloep Stockholm en de mode inspiratie van Gallery Tailors. 

Struisvogels en zorgplicht 2.0

‘Als ik met pensioen ga dan hoop ik maar dat ik genoeg heb. Ik heb geen idee, maar mijn boekhouder zegt dat het wel goed zit’. Jan Heemskerk, de discussieleider van “Hoe werkt je brein op financieel terrein?”, verwoordt in het welkomstwoord zijn struisvogelgedrag. En gaat samen met 4 sprekers en 80 Young Financials op zoek naar antwoorden. 

‘Zorgplicht 2.0’
Maarten Edixhoven, directeur Pensioen bij Aegon, noemt het een fundamenteel besef: de financiële sector er is voor de consument, niet andersom. De primaire verantwoordelijkheid van de sector is om mensen zelf in staat te stellen financiële keuzes te maken. We moeten ze de middelen bieden om inzicht te krijgen en goede producten af te sluiten. Daarom hebben we een zorgplicht 2.0 nodig. Eentje met minder regels, maar met méér verantwoordelijkheid voor de sector en voorlichting voor de consument.

‘Minder producten’
Paul Hopman, partner bij DLA Piper, kan zich hierin deels vinden. Al die regelgeving versterkt de desinteresse bij de consument en zorgt voor een vals gevoel van veiligheid. Door al die regels denken klanten dat ze een volstrekt veilige keuze hebben gemaakt. Gaat er iets mis, dan worden er weer artikelen aan de Wet toegevoegd om dit te voorkomen. Dit gaat het probleem niet oplossen. We hebben behoefte aan minder producten en hebben de plicht om klanten correct en begrijpelijk informeren. De verantwoordelijkheid voor een keuze ligt uiteindelijk bij de consument zelf en niet bij de sector.

‘1 op de 5 jongeren heeft schulden’
Gijs Wintzen, directeur bij stichting LEF (Leven En Financiën), is hard bezig om het financiële bewustzijn bij consumenten te vergroten. LEF werft vrijwilligers uit de financiële sector om les te geven aan MBO-scholieren. Het is zorgelijk dat 1 op de 5 jongeren schulden heeft en hun aandeel in de schuldhulpverlening de laatste jaren is verdubbeld naar 15%. De grote les uit de praktijk is dat er een ‘mismatch’ zit tussen wat mensen denken dat ze uitgeven én wat ze daadwerkelijk uitgeven. Alles begint met inzicht, daarna volgt overzicht en dan kun je kijken naar de toekomst. 

‘Duwtje in goede richting’
Inzicht in je uitgavenpatroon is natuurlijk goed, maar voor complexere producten is het helemaal niet nodig (of vanwege alle variabelen: mogelijk) om de consument alles te laten begrijpen. Rogier Potter van Loon, assistent professor aan de Erasmus universiteit, zegt dat een duwtje in de goede richting meestal voldoende is. Geef consumenten alle keuzevrijheid, maar zorg dat de standaardoptie degene is die je de beste vindt. Sluit daarnaast aan bij de belevingswereld en voorkeuren van de klant. Uit onderzoek blijkt dat de mens met een lange termijn horizon veel beter rationele besluiten kan nemen. Toon bijvoorbeeld niet alleen jaarrendementen maar ook het rendement van de gehele looptijd van een product. En begin automatisch met extra sparen bij de volgende loonsverhoging! Zo help je klanten op een manier die bij hen past.

Hoe werkt je brein op financieel terrein?

Kennis is macht. Maar kennis over je eigen financiele situatie lijkt vooral ingewikkeld en saai. Hoe komt dat? Is het een probleem? En hoe kunnen we deze kennis wel aantrekkelijk maken? Op 12 maart verzamelt YFINN alle kennis en organiseert "Hoe werkt je brein op financieel terrein?".

"Hoe werkt je brein op financieel terrein?" is een evenement over communicatie in de wereld van financiele zaken. We belichten het onderwerp vanuit verschillende perspectieven. Maarten Edixhoven (Directeur Pensioen Aegon), Paul Hopman (Partner Banking Ligitation DLA Piper), Gijs Wintzen (Directeur Stichting LEF) en Rogier Potter van Loon (Assistent professor Tinbergen Instituut) delen hun specifieke kennis. De discussie wordt geleid door Jan Heemskerk. Jan is eindredacteur van RTL Late Night, presentator van het actualiteitenprogramma Echte Jannen, oud-hoofdredacteur van diverse mannenbladen en ervaren doelgroepdenker en communicatiedeskundige. Tevens lijdt Jan aan een hevige mate van geldfobie en financieel struisvogelgedrag.

Het evenement vindt plaats op het hoofdkantoor van Aegon in Den Haag. Je kan jouw brein aanmelden om mee te denken via de YFINN ambassadeurs of mail koen@yfinn.nl.